“Sterkste renner wint in Nommay”.

Wat voor wedstrijd mogen we morgen zondag verwachten in Nommay? Cyclo-cross.info ging net als heel wat renners de omloop van de slotmanche van de Wereldbeker zaterdag al eens verkennen en ontdekte een behoorlijk mooi en zwaar parcours. “Hier wint de sterkste renner”, zegt Wout Van Aert na zijn verkenning.

‘t Kan vriezen, ‘t kan dooien. Niemand van de Belgen die door de voorspelde temperaturen rond het vriespunt op voorhand wist te voorspellen of de omloop in Nommay er zwaar dan wel snel zou bijliggen. Wie gehoopt had op een hardgevroren omloop, kwam bedrogen uit: de ondergrond in Nommay – een gemeente in de golvende Doubsstreek – ligt er redelijk lastig bij. Wie een paar rondjes op de omloop draaide, kwam met behoorlijk veel modder terug naar de mobilhome.

Photopress.be

“Er zijn enkele hele droge stukken, maar ook vettige stroken waar je fiets heel veel vuiligheid meeneemt”, merkte Wout Van Aert, de kopman bij de Belgische beloften, tijdens zijn verkenning. “Je zakt niet diep in de modder, maar het is wel zwaar genoeg om de sterkste renner te doen winnen. De hele ronde lang kan je je kracht kwijt. Maar het is ook glad en technisch. En er is ook wat hoogteverschil. Een ‘sjiek toerke’.”

De omloop is voor een deel dezelfde als die van de laatste wereldbekermanche in 2009 in Nommay. “Maar wel met minder rechte stroken dan toen. Mooier”, vindt bondscoach Rudy De Bie. Maar, waarschuwen De Bie en Van Aert, de versnellingsapparaten gaan een zware dag tegemoet: “Het wordt gevaarlijk voor afgebroken derailleurs.” Iets wat veel renners zaterdag al aan de lijve ondervonden.

bron: cyclocross.be