Brian Cookson: "Maak veldrijden olympisch"

  • Oelan-Bator

    Brian Cookson: “Maak veldrijden olympisch”

    De Internationale wielrenunie (UCI) hoopt dat het veldrijden straks een onderdeel wordt op de Olympische Winterspelen. "Ik denk dat cyclocross een prima aanvulling voor de Winterspelen zou zijn”, meldde voorzitter Brian Cookson donderdag op de website van de UCI.

    De Brit denkt dat de cyclocross een prima kans maakt, mede omdat IOC-president Thomas Bach pleit voor vernieuwing van het Olympisch Winterprogramma. Daarvoor moet er wel een verandering komen in de regelgeving. In de reglementen van de Olympische Winterspelen staat nu nog altijd dat alleen sporten die op sneeuw of ijs worden uitgeoefend als wintersporten worden gezien.

    www.wielerflits.nl

  • Tom

    Of de internationale uitstraling van veldrijden groot genoeg is om er een Olympische sport van te maken betwijfel ik, daar samen met het veldlopen op te trekken zou de kans misschien wel iets toenemen, omdat deze sport veel mondialer is. Sterke troef is wel dat de Olympische Winterspelen momenteel een feestje zijn voor het Noordelijk Halfrond, door het toevoegen van veldrijden en met name veldlopen betrek je ook veel nieuwe landen bij de winterspelen.

  • veluweracer

    Dit idee werd jaren geleden al geopperd. Maar er zitten veel haken en ogen aan. Want hoe moet het parcours eruit zien? Is dit dan altijd op sneeuw en ijs? In Sotchi ligt geen sneeuw dus dan wordt het weer een moddercross. En dat heeft nou niet bepaald een winterse uitstraling. Ze mogen het wat mij betreft uitsluitend houden bij sporten die traditioneel enkel op sneeuw of ijs beoefend kunnen worden. Logisch gevolg van toelating van veldrijden is dat er ook inderdaad aan veldlopen gedaan kan worden. En m.i. zouden deze sporten enkel toegevoegd worden uit financieel opportunisme. En het IOC genereert al genoeg geld.

  • Oelan-Bator

    Het zou het veldrijden wel definitief internationaler maken en alleen daarom al juich ik het toe.

    Zonder de OS zou het schaatsen waarschijnlijk net zo weinig internationaal als het veldrijden zijn, maar dan met de Nederlanders in de rol van de Belgen.

  • veluweracer

    Het grote publiek kan er dan kennis mee maken. Het zal beginnen als demonstratiesport.

    Ik kan me alleen nog steeds geen goede voorstelling maken van die internationalisering.

    Hoe wordt daar vorm aangegeven? Wordt het deelnemersveld vergroot?

    Gaan we op alle continenten crossen? En is daar geld voor?

    Welke belangen hebben de huidige grote sponsoren?

    Bestaat er geen kans dat juist die vercommercialisering van de sport,

    waar de internationalisering toch toe zal leiden, geen averechts effect op de populariteit en het volkse karakter van deze sport zal hebben? Ik zie meer moei- dan mogelijkheden.

  • Oelan-Bator

    Dat gaat vanzelf.

    Zodra een sport olympisch wordt neemt de belangstelling wereldwijd vanzelf toe. En zodra dat het geval is zal de overkoepelende organisatie (UCI) vanzelf uit gaan breiden met veldrit koersen in andere landen. Ze zullen daardoor vanzelf meer geld genereren - ook van het IOC - oftewel het is een spiraal naar boven.

    Kijk naar het schaatsen. Hoeveel skeeleraars stappen niet over naar het schaatsen..? Slechts vanwege één reden, omdat ze bij het schaatsen olympische roem kunnen behalen.

    Als het schaatsen niet olympisch zou zijn dan zou het een zeer marginale, lokale sport zijn, net als het veldrijden nu.

  • Quarantanove

    Een mooi pleidooi van Vosje gister in Studio sportwinter.